torsdag 12 juli 2012

Hur man grillar fisk utan att den fastnar

Grillat igen. Nåja.

Jag tar upp en käpphäst igen: det mesta smakar bättre ju större del av djuret som finns kvar vid tillagning. I synnerhet skulle jag säga att det gäller fisk. Fisk bör alltid i möjligaste mån tillagas på benet, med skinn. Extra bra blir det om man grillar. Den här gången blev det regnbåge, som ju ofta är en ganska trist liten firre. Men till och med den blir god grillad hel! Tänk då vad man kan uppnå med en seabream, röding eller makrill. Abborre borde också funka även om det kanske blir lite magert. Ta vad du vill (makrill är i särklass godast, men bara om du nyss dörjat den själv) men för att receptet ska funka måste det vara en hel, ganska liten fet fisk.

Ingredienser
1 hel fet fisk á  300-400 gram per person
Olivolja
Bladpersilja
Timjan
Salt
Vitpeppar

Utrustning
Klotgrill med lock
Briketter
Stekspade

Börja med att tända grillen. Ta ur fisken. Skölj och klappa sedan helt torr med hushållspapper. Ställ fisken på rygg, peppra och salta i bukhålan. Fyll därefter bukhålan med grovhackad persilja och timjan. Skär tre skåror på varje sida av fisken. Droppa olivolja på fisken och gnid in med hushållspapper. Här är det viktigt att du täcker all yta av fisken med olja, glöm inte huvudet. Salta rikligt (men peppra inte, pepparn kan bli bränd på grillen).

Grilla över direkt värme på ena sidan i fem minuter under lock. Vänd försiktigt med stekspade och ge den knappt fem minuter på andra sidan. Många upplever att fisk gärna går sönder på grillen. Och visst kan man använda halster, eller teflonnät (även om jag hörde nånstans att de där näten ger ifrån sig giftiga dunster). Men om du följer följande regler bör du kunna grilla fisken direkt på galler:
  • Fisken måste ha skinnet kvar
  • Skinnet ska vara oljat
  • Grillen måste ha het glöd
  • Gallret måste vara hyfsat rent
  • Du får inte peta på eller flytta fisken under grilltiden. Hav tålamod.
Servera med kokt färskpotatis vänd i dill och smör. Glöm nu inte att äta upp kinden, kinden är det godaste på alla fiskar.

Jag är ju personligen lite emot sås, men vill du ha något till - varför inte testa gräslökshollandaisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar