måndag 6 augusti 2012

Koka krabba

Ostron är en blixt av renhet, räkor underbara med sin rustika enkelhet, hummern rik i både kött och smaker. Tre skaldjur som är lätta att älska. Krabba däremot tillhör skaldjurens avant-garde. Inte alla gillar dem, och om krabban sätter den sidan till kan de vara fantastiskt oaptitliga. Många är de som fått en dålig krabba och tvingas till år av uppehåll. Men när allt är bra, då är krabban något av det bästa som finns, med sin tunga, mättade umamismak som egentligen bara kan matchas av valthornssnäckan.

Kanske ligger krabbans tjusning i just det att det inte finns några garantier: i det faktum att smaken balanserar mellan det delikata och det unkna. Lite som en mogen ost. Samma upplevelse har jag fått av så kallade Bay Oysters, ostron från Mexikanska Golfen. Du får dem i munnen, sedan är det fritt fram att välja om du hatar det eller älskar det

Far älskar krabba och fiskar upp förbluffande mängder varje sommar (norra Bohuslän, mer specifik än så kommer jag inte bli om fiskeplatsen). Mor tycker om krabba på ett mer sansat sätt och brukar införa fiskestopp i hushållet i slutet av juli. Så här kokar de:

3-4 medelstora krabbtaskor
3 l vatten
1 dl grovsalt
1 msk dillfrö
1 tsk paprikapulver
Några fänkålsfrön

Koka upp vattnet. Skölj krabborna i sötvatten, och lägg i dem en och en i storleksordning. För barmhärtighetens skull - låt vattnet koka upp mellan krabborna. Låt koka cirka 15 minuter beroende på krabbstorlek. Låt svalna. Dela krabborna och examinera. Hittar du krabbor som inte är välmatade - överväg att bara äta klorna på dem.

Ät utan tillbehör. Glöm inte att pilla ut labyrinten, det vill säga brosket i krabbans undersida. Här kan den tålmodige hitta mängder av prima krabbkött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar