söndag 12 augusti 2012

Nudelsoppa "Hanoi"

En gång i tiden var korv det enda alternativet för gatumat i Stockholm. Men hösten 2010 lades plötsligt alla korvmojar ner och gjordes om till Thaikiosker. Resultatet är att det fortfarande bara finns en sak att välja, fast nu Pad Thai istället för tunnbrödrulle. Märkligt. Folk verkar hursomhelst gilla thaimat, det är ständig kö framför korvmojen-som-blev-thaikiosk på andra sidan gatan (kö var det dock sällan när den vresiga korvmannen ägde stället). Vietnamesiska kiosker har jag däremot inte sett till, vilket är synd. Vietnamesisk mat brukar ofta innehålla sköna smakbrytningar, framförallt förknippar jag den med hög syra och aromatiska örter. Jag gillar inte ordet fräscht, men låt oss kalla det hela friskt. Här ett mycket lättlagat Vietnaminspirerat recept (rena bantningsmaten, kan behövas efter semestern):

Nudelsoppa "Hanoi" med räkor och svamp
För två personer
300 g ishavsräkor med skal (frysta kan med fördel användas)
100 g champinjoner
125 g risnudlar (den platta sorten)
1/2 röd chili
Ett par blad kaffir lime (kan uteslutas)
1 msk limejuice
2-3 msk fisksås
1/2 dl färsk mynta
1/2 dl färsk koriander
Några skivor gurka
Rostad lök

Börja med att skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull och ställ räkorna i kylen. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker skalen.Tillsätt chili, limeblad, limejuice och fisksås. Låt koka upp och sjud i cirka fem minuter (försök nu inte rationalisera bort fondkokeriet, det gör hela rätten. Och minns vad Mannerström sa: det är en synd att slänga räkskal).

Under tiden skivar du champinjonerna och lägger i en annan kastrull. Bryt nudlarna lätt och lägg tillsammans med svampen. Sila av räkfonden över nudlar och svamp. Låt sjuda några minuter tills nudlarna är al dente. Tillsätt räkorna och de hackade örterna.

Servera i skålar. Garnera med gurka, rostad lök och lite mer örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar