torsdag 5 juli 2012

Grillad kyckling med gräslökshollandaise

Jag har tjatat en del om hur man ska ordna sin grill (överhuvudtaget har jag tjatat rätt mycket om grillat ett tag, men what the hey, det är sommar). Nu har jag till slut kommit mig för att ta en bild på hur det ska se ut. Glödbädd på ena sidan och folie på den andra:


Denna setup på grillen är nödvändig för följande recept: grillad kyckling.

Ingredienser (2-3 personer)
1 hel kyckling á 1,2 kg (alt. samma mängd klubbor)
En vitlöksklyfta
Olivolja
Salt och svartpeppar

Gräslökshollandaise
2 msk vit vinäger
En vitlöksklyfta
2 äggulor
100 g smör
Gräslök
Salt och vitpeppar

Tänd grillen. Stycka kycklingen: skär ur filéerna genom att lägga den på rygg, lägga ett snitt längs bröstbenet och försiktigt skära längs med bröstkorgen. Låt skinnet sitta kvar. Vrid klubborna ur sina fogar och skär loss dem från ryggsidan. Försök få med så mycket skinn som möjligt. Täck om möjligt snittytan med löst skinn och fixera med en tandpetare. Skär loss vingarna, också de från ryggsidan.

Marinera kycklingdelarna i olja, pressad vitlök, salt och peppar en 15-20 minuter. Stick därefter en stektermometer i bröstbitarna. Grilla i omgångar över direkt värme till bitarna fått färg. Därefter grillning på indirekt värme under lock tills termometern visar 67 grader. Låt vila i 5-10 minuter övertäckt, till exempel under folie. Sluttemperatur bör vara kring 70 grader.

Medan kycklingen går klart på indirekt värme gör du såsen. Krossa vitlöken och koka den i vinäger några minuter. Ställ av från värmen. I enlighet med tidigare inlägg behöver det inte vara så krångligt att göra emelgueringssåser - se bara till att äggulan inte blir för varm! Tillsätt äggulorna och vispa tills de börjar tjockna. Tillför vid behov, med försiktighet, värme genom att ställa kastrullen på spisen i korta stötar. När ägget tjocknar tillsätter du en liten klick smör och vispar tills den förenats med ägget. Fortsätt tillsätta smör i allt större klickar. Var försiktig med att ställa kastrullen på plattan. Vad var det vi sa? Korta stötar.

Fiska upp den krossade vitlöken och släng. Tillsätt i stället hackad gräslök. Salta och peppra efter behag.

Servera kycklingen med såsen, rostad potatis och grönsallad.

1 kommentar: