söndag 1 juli 2012

Saker grillade i sitt eget skal

Det tycks vara rätt vanligt att förkoka grönsaker som kräver lång tillagningstid innan de läggs på grillen. Men faktum är att med lite tålamod och en rätt preppad utrustning går det mesta att tillaga helt och hållet på grillen, vilket dels är trevligt (om vädret är bra) och dels kan ge en del nya smaknyanser. En grundförutsättning här är som ni förstår att man kan reglera grillvärmen: enklast görs detta genom att bara ha glödbädd på max hälften av grillens botten och sedan flytta råvarorna från den direkta värmen vid behov.

Okej, allt går inte att göra klart på grillen. Kronärtskocka kan ni glömma till exempel. Men två saker som enkla att få till är majskolvar respektive rödlök.

För majsen är det viktigt att den har bladen kvar. Blötlägg kolvarna en halvtimme innan grillning så att bladen är ordentligt våta. Sedan lägger du kolvarna på medelhög värme cirka 20 minuter. Vänd då och då. Bladen kommer först att torka (och släppa ifrån sig ånga) och sedan bli svarta. Ta därefter bort bladen, och ge majsen en kort grillning över direkt värme så att den får lite färg.

Det här blir godare än förkokt majs. Misstanken är att en hel del smak försvinner med kokvattnet.

Grillad rödlök är ännu lättare. Ta mindre rödlökar, cirka 6-8 cm i diameter. Grilla på medelvärme i 20 minuter. Skalet blir svart. Pilla bort det och ät innanmätet med flingsalt på.

Till detta serveras till exempel luffarstek. Scan, som tidigare framstått som lite gastronomifientliga, har vaknat upp i samtiden och börjat saluföra en del spännande och grillvänliga styckdetaljer av den sort som tråkigt nog brukar bli färs. Kryddsmör till det (gräslök, vitlök, persilja, timjan).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar