måndag 10 juni 2013

Hur man gör en god tomatsoppa

Ibland känns det som att man har sagt allt som går med komplicerad matlagning. Då blir det så här: tillbaka till grunden, cucina povere, tomatsoppa på tre huvudingredienser. Inget j-a foto.

Poängen är att det här faktiskt går att göra med finess. Tricket är att skippa buljong och socker men i gengäld ha oväntat mycket gul lök i - sötman från löken balanserar syran i tomaterna och ger fyllighet.

Häri lurar en lärdom. Ju färre ingredienser, ju bättre soppa (perfekt champinjonsoppa: smör, champinjon, grädde, skvätt madeira, salt. C'est tout).

Gäller inte hummersoppa, den blir bättre ju mer saker du har i.

Soundtrack: Edwyn Collins It Dawns On Me från 2010.

Två portioner
2 msk olivolja
200 g gul lök
500 g krossade tomater av bra kvalitet, gärna körsbärs
1 krossad vitlöksklyfta
125g mozzarella
Basilika

Hacka löken och fräs mjuk med vitlöken i oljan. Tillsätt tomaterna och en deciliter vatten. Koka 15-20 minuter. Puréa med stavmixer. Krydda med salt och peppar.

Riv isär mozzarellan med händerna, lägg i soppskålar. Häll över soppan och garnera med basilika.






onsdag 6 mars 2013

Gōng bǎo jī dīng

En nyckelingrediens i kinesisk matlagning är som bekant smakförstärkare (minns även ett svar på frågan hur ankan fått så fin röd färg: "karamellfärg" - de är osentimentala, kineserna).  I den här rätten använder vi istället svartbön- och hoisinsås för att få den rätta överdosen umami. Men antagligen innehåller de en hel del MSG ändå. Ah well.

Det finns en fin wiki om den här rätten förresten: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gongbao_jiding

För två
500 g urbenade kycklinglår (det gååår väl med filé också, men ta helst lår)
2 msk japansk soja
1 msk risvin eller dålig sake
En äggvita
Salt
1 röd paprika
1 gul lök
1-2 msk neutral olja
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk Sizuanpeppar

Blandat i en skål
2 msk svartbönsås
1 msk hoisinsås
1/2 msk soja

Sistnämnda tre får icke uteslutas. Köpes i närmaste asiatiska livsmedelsbutik.

Mise-en-place:
Skär kycklingen i korta strimlor, ca 1x2 cm. Blanda en marinad på soja, risvin och äggvita och lägg kycklingbitarna däri en halvtimme eller så. Hacka grönsakerna.

Tillredning:
Hetta upp olja i en wok. Stek kycklingbitarna i omgångar tills de fått färg. Lägg och sidan och låt vila.

Häll på lite mer olja och stek vitlök och peppar någon minut. Släng sedan i grönsakerna och låt steka tills löken blivit genomskinlig.  Tillsätt då såsblandningen och rör om, därefter i med kycklingen igen.

Häll på en skvätt risvin eller vatten och låt det hela sjuda tills kycklingen är genomstekt (testa att dela en bit om du är osäker).

Servering
Häll upp på ett varmt serveringsfat modell större. Garnera med hackad koriander, servera med jasminris. Ät med sked, det känns autentiskt.




lördag 23 februari 2013

Griljerade lammracks

Kött med benet kvar. Det är så det blir bra.

För två:

Lammet
600-700 g lammrack
Olivolja
Smör
S+P
1 dl rödvin
Kalvfond
Färsk rosmarin
Persiljekvist
1 vitlöksklyfta
2 msk fransk osötad senap
2 msk brödsmulor

Potatisgratäng
500 g mandelpotatis
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta till, hel

2-3 msk smör
S+P
Två skivor prästost

Sätt ugnen på 200. Skala och skiva potatisen. Lägg åt sidan. Hetta upp en stekpanna, släng i smöret och låt det fräsa. Stek löken mjuk utan att den tar färg tillsammans med vitlöksklyftan. Varva potatisskivor och stekt lök i suffléformar. Häll över resterande smör, toppa med ost. Baka i ugnen cirka 40 minuter.

Putsa lammet, salta sedan. Hetta upp en stekpanna ordentligt, stänk  olja. Bryn racksen, cirka fem minuter på varje sida. Klicka i en bit smör mot slutet.

Ta upp lammet och svartpeppra det. Smeta senap på den köttiga sidan, häll därefter på brödsmulor och slutligen några droppar olja. Lägg i en långpanna och låt gå i ugnen cirka 15 minuter.

Under tiden: deglacera pannan med vin. Tillsätt fond och kryddor och vitlök, låt sjuda.

Efter sagda 15 minuter tar du ut lammet och låter det vila 5-10 minuter. Tranchera sedan och servera med gratängen och skyn.

lördag 16 februari 2013

Stekt duva med madeirasås

Till och med rå är den ganska fin
Duva
Fergus Henderson säger det rätt bra i Nose to Tail Eating: tänk inte på skabbiga stadsduvor - tänk på en melerad liten skogsfågel som sitter på en gren i vackert motljus. Grejen är i alla fall att duva har sina fördelar: praktisk storlek och maximalt med vildfågelkänsla per krona. Lite torr enligt morsan, men det löser vi med smör och röd stekgrad. Ha alltid ett par i frysen (säljs t ex på Hötorgshallen)!

För tvenne
2 duvor
En kvist bladgrönt
4 msk smör
Olivolja
2 msk hackad schalottenlök
En skvätt Madeira
2 msk kalvfond
1 dl grädde

Till serveringen: rostad potatis, blancherade skärbönor

Värm ugnen till 200 grader. Tina upp och rumstemperera den frysta duvan (alternativt nacka, ta ur och plocka dagens fångst från Plattan). Salta invändigt. Peta in 3 msk smör i bukhålan, därefter det gröna. Persilja, salvia, körvel - hitta på nå´t. Salta rikligt runt om.

Hetta upp en stekgryta ordentligt. Bryn duvorna runt om i olja. Ställ dem på rygg och placera grytan i ugnen i cirka 15 minuter.

Därefter tar du upp duvorna och lägger med bröstet ner på en tallrik under folie (tanken är att smöret ska rinna ner genom bröstköttet). Ställ stekgrytan på varm platta och tillsätt löken. När den blivit genomskinlig tillsätter du madeira och skrapar botten med träslev. Blir det för torrt: tillsätt lite vatten.

Sila av såsbasen i en kastrull. Tillsätt kalvfond och grädde. Vid behov lite maizena.

Efter 10-15 minuter vila trancheras duvorna, vid finare tillfällen. Målet är att brösten ska vara djupt röda men ändå kyssta av ugnsvärmen. Servera med rostad potatis och såsen.

För en mer medeltida känsla: servera hela duvorna. Det lär sluta med en del gnagande, men det kan det vara värt. Ryggköttet är t ex inte att underskatta.