I relation till både pris och arbetsinsats ger en bra hamburgare kanske den bästa smakavkastning man man få. Dessutom är det svårt att misslyckas, samtidigt som det finns gott om utrymme för improvisation. Så Fire away! Men det finns en viktig regel: du kan inte använda färdigmalen köttfärs. Eller förresten, det finns en till: du kan verkligen inte använda färdiga färska hamburgare. Läser du det här utgår jag från att du inte ens överväger att använda frysta färdiga burgare.
Varför inte det då? Jo. för det första vill du steka burgarna till medium rare och då behöver färsen vara nymalen om du inte vill leka rysk magroulette. För det andra är färsen som finns i handeln alldeles för mager, tio procent kommer inte räcka för att få till en saftig burgare. Det du gör är att ta väl marmorerad högrev och antingen be slaktaren att mala eller så gör du det själv. Enligt uppgift tillsätter Jureskog bland annat färsk bringa - gör det du också om möjlighet finnes, eller experimentera med olika detaljer. Men bara högrev funkar också bra.
Därefter är det så lätt:
- Blanda högrevsfärsen med salt och peppar.
- Ha i mer salt och peppar än du tror behövs. Särskilt peppar,
- Glöm allt vad ägg och ströbröd heter, bindväven kommer funka som - just det, bindemedel.
- Forma biffar á 200 g, cirka 3x10cm.
- Grilla cirka fyra minuter på varje sida över direkt värme på träkol, eller i grillpanna.
En variant är Jon Hammburgare. Det är med en skvätt Canadian Club och lite cigarettaska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar