söndag 9 september 2012

Aartsy

Öster om Renstiernas kan förefalla vara en lång väg att gå, men där finns numera en del matställen som lockar. Förra helgen blev det äntligen ett besök på Blue Light Yokohama (efter några veckors trägna försök att ens nå fram på telefon), som charmade med lätt och ambitiös japansk mat i mellanrättsformat. Några meter till uppåt Åsögatan hittar man Aarts, och där blev det premiär i går trorts att stället haft öppet sedan 2010. Sa ju att det är långt att gå

Lokalen är inrymd i ett högfunkishus och trivsamt inredd med blandning av kakel och Frankinspirerade textilier. Perfekt ljudnivå, i synnerhet god precision på bakgrundsmusikens volym som en i sällskapet påpekade. Menyn är kort, en handfull val av såväl för- som varm-och efterrätter. Sedan finns också alternativet smörrebröd, vilket känns sympatiskt (särskilt paketpriset för smörrebröd, öl och snaps  - det dricks för lite snaps på krogen numera). Men vi skippar smörgåsar och hugger in på förrätterna, efter en frisk ammis på gröna ärtor. Ett lågtempererat ägg servers med en kräm och chips på jordärtskocka. Modigt och helt rätt med ägg på menyn, men att rätten är kall känns som något man borde förvarnat om på menyn (eller var det miss från köket? Oklart.). Även vildsvinskorven testas, effektfullt presenterad på en rejäl skiva tall (sic!) med en morakniv käckt nerstucken.

Så till varmrätterna. En sej serveras stekt på skinnsidan med en skönt frasig boll av friterad brandade (vilket är provencalsk fiskröra). Fisken kanske något överstekt rapporteras från andra sidan bordet, men den är vackert vit och fast i köttet. Imponerar stort gör renfilén som serveras på en bädd av tärnade rotsaker och rentunga. Den dova smaken av ren och stärkelse bryts av på ett oemotståndligt sätt av en ängssyra på toppen och whiskymarinerade lingon. Perfekt smakbrytning.

Så sammantaget känns Aarts väl värt promenaden. Matambitionen är hög samtidigt som inställningen  är avslappnad - och det är ovanligt. Ofta brukar man behöva välja mellan det ena eller det andra. Man skulle till och med kunna säga att Aarts har en välkommen självdistans (bevisas ytterligare av sockervadden på den nya desserten) som många andra krogar kanske skulle ta till sig av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar