söndag 9 september 2012

Lammgryta

Det tjänar väl inget till att förneka det: hösten är här. Vi ställer in grillen och plockar fram stekgrytan. Dags för långkok!

Lammbog går utmärkt att grilla, om man lagar den till max medium rare, men den här gången ska jag koka sk*ten ur den i en gryta. Stjärnanisen i receptet förärar jag Heston Blumenthal som förordat just denna krydda i alla grytor. Den skarpa anisdoften kan avskräcka, men det blir faktiskt riktigt bra i slutändan.

Ingredienser
3 msk neutral olja
750 g lammbog, delad
1 stor gul lök, skivad
2 krossade vitlöksklyftor
1 morot, skivad
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1 dl rött vin
1 stjärnanis
2 lagerblad
Färskmalen svartpeppar
1 kvist persilja
2 msk mörk kalvfond

Värm oljan i en stekgryta tills den är extremt het. Bryn lammet i oljan i omgångar så att det blir rejält brunt på alla sidor. Lägg inte i allt på en gång. Allvarligt! Tag upp lammet och lägg det åt sidan.

Sänk värmen och tillsätt löken. Stek tills den blivit gyllenbrun. Tillsätt tomatpuré, vitlök och morot. Stek några minuter och tillsätt sedan mjölet.

Späd med vatten och skrapa loss alla stekrester. Häll i vinet och kryddorna samt fonden, lägg sedan tillbaka köttet. Späd med vatten vid behov. Vätskan ska bara nästan täcka köttet.

Låt koka i cirka en timme, eller tills lammet är mjukt och trådigt.

Testad med 2008 La Bourgeoise - en röd sancerre, hör på den! i det tillfälliga sortimentet (99277). Kanske inget fynd för sina 219 kronor men en hyfsat utvecklad Pinot Noir och ett roligt alternativ till Bourgogne. Ganska kraftig, bra till gryta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar