söndag 10 juni 2012

Welcome to Chinese BBQ: Pork Muu Daeng

Jag och det östasiatiska köket var nära vänner när jag var i tjugoårsåldern, men sedan dess har vår relation blivit ganska kylig. Trots det finns det tillfällen när det är roligt att ses igen: över räksalladen på Nem Nem Quan, den friterade gösen på restaurang China, eller sushin på Råkultur (den enda som går att äta i Sthlm förutom Akkis). Och rätten som det här inlägget handlar om är riktigt god - även om jag inte har en aning om hur autentiskt den är. Hursomhelst: BBQ Pork Muu Daeng.Kött
Ca 1kg fläskkarré i skivor
Röd karamellfärg (kan uteslutas)

Sås
2 msk fisksås
2 msk Hoisinsås
1 msk sesamolja
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven inegefära
0,5 msk socker
1 tsk stötta fänkålsfrön

Wokad salladskål
1 huvud salladskål
En skivad vitlök
1 msk matolja
1 msk fisksås

Späd karamellfärgen med ett par matskedar vatten. Gnid in fläsket. Ställ åt sidan.

Blanda alla ingredienser till såsen. Hoppa inte över fänkålen. Smörj in fläsket med ett par matskedar av såsen. Låt stå ett tag. Ett par timmar, över natten. Eller tjugo minuter, vissa lärde hävdar ju att marinad ändå inte tränger in i köttet.

Grilla köttet över glödande träkol cirka fem minuter på varje sida. Var försiktig, sockret i såsen gör att det lätt bränns. Låt vila ett par minuter. Under tiden gör du den wokade salladskålen. Bryn vitlöken lätt i oljan i en wok. Tillsätt den sköljda  och strimlade salladskålen. Woka på hög värme ett par minuter. Tillsätt fisksås, rör om.

Skär fläsket i strimlor. Servera med wokad kål och några stråk av såsen.

Sjukt gott. Hoisinsås - den magiska ingrediensen.

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på Hittarecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

  Med vänliga hälsningar,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  SvaraRadera
 2. Klart jag ska vara med där. Reggad.

  SvaraRadera