tisdag 5 juni 2012

Besök på Pane Vino

Bröd och vin. Som koncept och i skrift låter det oemotståndligt, oavsett om det funkar mindre bra i praktiken. Tänk bara på St:Johns bakficka Bread and Wine i London. Man vill liksom dit. Nåväl, nu finns det en ny krog i Stockholm med namn på det temat sedan en dryg månad: PaneVino precis vid Zinkens t-bana. Det är delvis gamla Portofinos lokaler - med tillägg av det kafé som fanns på hörnan förut - och delvis gamla Portofinos ägare, en av dem i alla fall.

Portofino slog mig alltid som lite stelt och inte helt uppriktigt (bättre då systerkrogen Portocervo på Timmermansgatan, som är stängd sedan ett år och i turordning efterföljts först av en tapasrestaurang som höll öppet i cirka tre timmar och därefter en kinesrestaurang som vi helst bör glömma). Panevino däremot känns chosefritt, inte minst eftersom delen i det gamla caféet ut mot Ringvägen huserar en enklare matsal med träbänkar. Längre in, i gamla restaurangdelen, sitter man bekvämt i läderfåtöljer. Dock omöjliga att hänga en jacka på - klädhängare efterlyses till nästa gång.

Menyn kan väl bäst beskrivas som italienska klassiker med små utflykter till mer nyskapande idéer. Vi testade båda riktningarna till förrätt, och nog är handlaget lite säkrare när det gäller den förstnämnda. Mozzarella Caprese serveras med krämig buffelmozzarella och bakade tomater. Bra så. Capesanten med pilgrimsmussla, tonfisk och avrugakaviar är visserligen fräsch och vacker men man hade hoppats på lite mer stuns i smakerna. Avokadokrämen som dyker upp på tallriken är blek och varken smakar eller tillför särskilt mycket. Några drag på saltkvarnen behöver alla ingredienserna.

Till varmrätt provas bland annat en fullblodsklassiker: Ossubocu. Även här är råvarorna fina och välhanterade: kalvlägget flisar sig fint under gaffeln. Men återigen saknas ompff i smaken. Gremolatan skulle kunna ha mer av både vitlökssting och syra, och man får närmast anstränga sig för att spåra saffranssmak i den tillhörande risotto milanesen.

Så, sammanfattningsvis: förutsättningarna är bra. Lokalen funkar fint i kvarter där det är ont om bra restaurangalternativ. Servicen flyter bra trots att stället är relativt nyöppnat. Bra urval av viner på glas. Högst humana priser, inte minst om man väljer att äta pizza. Och fina råvaror. Ser bara köket till att ta ut svängarna  med kryddburkarna lite mer så kommer jag gärna tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar