måndag 30 april 2012

Recept: barbecuesås

Nu börjar grillsäsongen mina damer och herrar, och det är inte en minut för tidigt. Om träkolsgrillning finns mycket att säga, och jag vågar utlova en kommande grillskola á la ML. Men den här gången blir det en gammal klassiker: grillsås.

Farsan brukar alltid använda ett högst pragmatiskt recept: tag en matsked av varje flaska som står i kylskåpsdörren (bör vara minst två sorters chilisås, HP, Worcestershire, soja) och en matsked olja. Tillsätt pressad vitlök vid festliga tillfällen. Ännu enklare är förstås att inköpa en flaska Sweet Baby Ray's, en amerikansk produkt baserad på melass och rökarom som smakar oerhört mycket bättre än vad man skulle förvänta sig av en produkt baserad på melass och rökarom. Men fortfarande lite guilty pleasure.

Hursomhelst blir det nu lite högre ambitionsnivå: hemlagad barbecuesås med chipotle.


Ingredienser för ca 3 dl:

1 chipotle (=rökt chili. Ersätt ej. Finns på Coop Medis)
2 hackade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
2 msk nötfett (kan uteslutas)
1 dl tomatpuré
3 msk Worcestershiresås
1/2 dl sirap
1 msk dijonsenap
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
Salt och peppar

Börja med att strimla chilin utan att blötlägga den. Det är lite segt, men använd tålamod och en vass kniv. Stek vitlök och chili i oljan (samt nötfett om du har, vilket du borde) några minuter på låg värme utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och låt steka några minuter till. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt sjuda 10 minuter. Häll upp på syltburk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar